Združenie rodičov

Navigácia

  • (TÝŽ)DEŇ ZEME 22.4.2024 v MŠ

    Deň ZEME sme symbolicky roztočili  zelono-modrými  farbami oblečenia. Pokračovali sme tvorivými aktivitami – vytváraním zeme a zanechávaním svojich odtlačkov na planéte – deti sa dozvedeli akým spôsobom sa oni môžu starať o Zem (šetrenie vodou, elektrinou, triedením odpadu...). Ďalší deň vstúpili do príbehu „Prečo potôčik nežblnkotal a ako žabka čistila rybník“ a objavili poklad  zvaný  - VODA. Osvojením hudobno –pohybovej hry Semienko spoznali životný cyklus rastlín a  význam lesa, stromov. Na svoje si prišli i šikovné rúčky ,bystré očká a dobré srdiečka, ktoré v akčnej hre „NA PÁTRAČOV a OCHRANCOV PRÍRODY“ vyzbierali v okolí MŠ až k ihrisku všetko, čo do prírody nepatrí. Veľa zábavy, jemnosti a chcenia prinieslo i sadenie okrasných rastlín, ktoré deti venujú mamkám k ich sviatku, ale o tom zatiaľ pssst! :-) Vnímať prírodu, počúvať, privoňať, objaviť niečo voňavé, lesklé, jemné, biele, ružové...poznať základné bylinky bolo rovnako súčasťou (týž)dňa o Zemi. Nechýbali ani hry na spoluprácu či sociálny kontakt ...lebo nezáleží len na tom AKÚ PLANÉTU ZANECHÁME DEŤOM, ale aj AKÉ DETI ZANECHÁME TEJTO PLANÉTE...bodku za týždňom dala práca  s odpadovým materiálom(použitým , pokresleným papierom),  z ktorého podľa fantázie tvorili ryby a prostredníctvom umeleckého cítenia  skladby B.Smetanu – Vltava, hrali tieňové divadlo.

    Šťastie, moji milí, nezávisí od toho koľko máme, ale od toho, koľko radosti nám to prinesie a nás ten týždeň veru naplnil...lebo človek vníma len taký svet, ktorý v sebe nosí...a ten detský je krásny, čistý, žiarivý a rozkvitnutý...

  • PRIJÍMANIE DETÍ NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE (DO MŠ)

     

    Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Veľký Lipník oznamuje, že:

    termín prijímania detí do MŠ na školský rok 2024/2025 sa uskutoční od 1.5. - 31.5.2024 formou elektronickej prihlášky (na webovom sídle školy : www.zsvlipnik.edupage.org),osobne v MŠ vyplnením prihlášky alebo e-mailom (odoslaním naskenovaného podpísaného tlačiva - msvlipnik@gmail.com).

    K prihláške je potrebné doložiť potvrdenie od lekára o zdravotnej spôsobilosti navštevovať MŠ a vyplnené tlačivo - príloha č.2.

    Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma:

    • dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31.augusta 2024 – POVINNÉ ,
    • dieťa, ktoré má právo na prijatie( dovŕši 4 roky do 31.augusta 2024),
    • dieťa od 3 rokov,
    • výnimočne dieťa od 2 rokov, pre ktoré platia osobitné podmienky (odplienkovanie, osvojené základné sebaobslužné činnosti ako jedenie lyžicou, pitie z pohára, používanie toalety a ak sú vytvorené vhodné podmienky, najmä kapacitné).

    Ostatné podmienky:

    • zamestnanosť rodičov,
    • trvalý pobyt v obci.

     

     

  • Deň Zeme

    22.4.2024 - keďže tento rok nám počasie neprialo, Deň Zeme sme strávili v budove školy, ale určite si ho ešte počas teplejších dní zopakujeme aj v exteriéri.

    Žiaci 1.- 4. ročníka si pripomenuli vznik a históriu sviatku Dňa Zeme. Svoje vedomosti ukazujú dennodenne triedením odpadkov, a tým spolu chránia ľudstvo da ďalších rokov. S radosťou tvorili zaujímavé projekty o našej Zemi, dokonca aj v básni bol zachytený postoj k našej Modrej planéte.

    Žiaci 5.-9.ročníka sa dozvedeli, prečo má Zem svoj deň a z akého dôvodu si ho pripomíname. Taktiež si pripomenuli, prečo neplytvať potravinami a koľko vody sa spotrebuje na výrobu oblečenia, a ako správne separovať odpad. Následne si svoje vedomosti overili v súťažiach, za ktoré tí najlepší získali sladkú odmenu.

  • Čisté hory a potoky

    5.4.2024 sa aj naša škola, konkrétne naši deviataci sa zapojili do prospešnej akcie Čisté hory a potoky, ktorú organizovala Správa PIENAP-u spolu s inými združeniami. Aj vďaka našej pomoci sa vyzbieralo neskutočné množstvo odpadu v Pieninskom národnom parku, presne 1050 kg. 

    My ľudia by sme mali pochopiť, že na zemi nie sme sami. Sú tu aj iné živočíchy, ktorým náš odpad škodí. Aj prírode škodí, a preto by sme sa mali starať o naše životné prostredie. Zem je len jedna, chráňme si ju!

  • VôŇA JARI  a nových začiatkov ...

     

    ...a tak sme začali ...

    Dnešné sobotňajšie dopoludnie sa nieslo v duchu ochoty, radosti, práce i spolupráce  i milého prekvapenia...

    Zo srdca vyjadrujem VĎAČNOSŤ všetkým ľuďom dobrej vôle, ktorí sa dnes 6.4.2024 ráno stretli pred MŠ, aby pomohli skrášliť jej okolie – vybudovať spoločnými silami vyvýšené záhony a ponúknuť deťom MŠ do ďalších dní nové, zaujímavé aktivity pri poznávaní a pestovaní rastlín, bylín... okrášliť okolie MŠ a teda i obce... v jednote je sila!

    Náš spoločný projekt - „DARUJ MŠ JEDNO SOBOTŇAJŠIE DOPOLUDNIE“ vďaka všetkým – rodičom, deťom, kolegom z práce a  ostatným ľuďom, priniesol svoje ovocie.  Ukázali , že sa dá nezištne , ochotne pomôcť , prísť s plným pracovným nasadením , nájsť si ten čas , ukrátiť si zo svojho voľna a ponúknuť seba či svoje stroje, autá, materiál len tak... DOBRÍ ĽUDIA EŠTE ŽIJÚ! Ďakujem i našim detičkám z MŠ, ktoré prišli pomôcť a podporiť a pretaviť myšlienku do skutku spolu s rodičmi :-)

    Želám nám všetkým , aby sme boli šíriteľmi dobra, ochoty a lásky...aby tam odkiaľ odídeme ostal svet lepší, rozkvitnutý a voňavý...aby sme svoje životy žili v rozkvete, vzájomne sa obohacovali, pomáhali si na ceste, inšpirovali sa a povzbudzovali sa, aby sme zanechali stopy svetla a lásky , chodník , ktorý odhalí lepšie miesto i svet, lebo „Žijeme vďaka tomu čo dostávame, ale tvoríme život tým, čo dávame“.

  • Zápis do 1. ročníka

    Oznamujeme rodičom, že dňa 10.4.2024 o 13.00 hod. sa v budove ZŠ uskutoční zápis detí do 1. ročníka.

    Na zápis sa fyzicky dostavia rodičia spolu s deťmi, ktoré k 31.8.2024 dovŕšia vek 6 rokov a dosiahnu školskú spôsobilosť.

    Podmienky prijatia do 1. ročníka:

    - podanie prihlášky elektronickou formou prostredníctvom formulára na webovom sídle školy 

    - vyplnenú  prihlášku si rodičia zároveň vytlačia, podpíšu obidvaja rodičia a donesú na zápis,

    - ak rodič nemá možnosť vypísať prihlášku elektronicky, vyzdvihne si tlačivo prihlášky v listinnej podobe osobne 

       v škole,

    - ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden z nich, doručia riaditeľovi školy písomné

       vyhlásenie (Príloha č. 2),

    - rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom; ak sa dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie

       možno doručiť len jednému (musia vypísať Prílohu č. 3) a doniesť na zápis.

     

    Na zápis je potrené doniesť rodný list dieťaťa.

    Priloha_c.2.docx

    Priloha_c.3.docx

     

     

     

     

     

  • Veľkonočné aranžovanie

    26.3.2024 sa naše žiačky Natália Lihaniová, Lenka Lihaniová a Kiara Pluščáková zúčastnili na súťaži Veľkonočného aranžovania v CVČ v Starej Ľubovni, kde žiačka 9. ročníka Natália Lihaniová svojím výtvorom získala krásne druhé miesto. Srdečne blahoželáme!

  • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

    25.3.2024 sa v Dome kultúry v Starej Ľubovni konalo okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, na ktorom sa zúčastnil Oliver Paluba, žiak 4. ročníka, ktorý reprezentoval našu základnú školu v I.kategórii v prednese poézie. Za výborný prednes bol ocenený Čestným uznaním.

  • Svetový deň vody

    22.3.2024 si aj naša základná škola pripomenula Svetový deň vody.

    Žiaci 5. až 9. ročníka sa v dvoch skupinkách vybrali k prírodnému minerálnemu prameňu "Vajcovka", ktorý sa nachádza v našej obci. Žiaci studničku a okolie vyčistili.

    Cestou k prameňu mali za úlohu v skupinkách všímať si okolie - rastliny, živočíchy, okolie studničky, kde si svoje zistenia následne vzájomne odprezentovali.

    Hlavnou myšlienkou tohto dňa bolo, aby sme si všetci uvedomili, že voda je vzácny zdroj, preto je potrebné k nemu pristupovať zodpovedne.

  • Predškoláci na návšteve v ZŠ

    Piatok 22.3.2024 naši predškoláci neoficiálne, ale zato s radosťou a prirodzenou detskou zvedavosťou prekročili brány školy, aby „nakukli do sveta školákov“. Deti privítali obe učiteľky 1.stupňa spolu so svojimi triedami. Čakali na nich milé aktivity ako pitný režim pri príležitosti Dňa vody, pracovné listy na vymaľovanie i ukážka časti hodiny, kde sa oboznámili s kolobehom vody. Deti sa učiteľke a kamarátom predstavili a odpovedali na pripravené otázky. V druhej triede deti spolu so školákmi vstúpili do sveta hry: „Ja mám, kto má?“, kde predviedli svoju šikovnosť, spoluprácu a i., nasledovalo oboznámenie so šlabikárom, testovanie tabule grafomotorickými cvikmi , ale i svet rozprávok na interaktívnej tabuli. V závere predškoláci odovzdali jarný pozdrav vo forme básní, prevzali si darčeky a rozlúčili sa s priestormi i kolektívom symbolickou hrou Zlatá brána ...tou vyšli z triedy a raz opäť vstúpia :-)  Ďakujeme  za spoluprácu a veríme, že táto radosť, zvedavosť  a nadšenie, ktoré deti mali z návštevy školy im ostane po celý čas :-)

     „Študijné úspechy dieťaťa nie sú určované ani tak rozsahom jeho vedomostí(s ktorými do školy vstupuje), ale skôr citovými a sociálnymi charakteristikami: sebaistotou a prirodzenou detskou zvedavosťou“. Goleman

  • Okresné kolo vo florbale

    21.3.2024 a 22.3.2024 reprezentovali našu základnú školu žiačky a žiaci v okresných kolách vo florbale v Starej Ľubovni, kde žiačky obsadili 4. miesto a žiaci 3. miesto. Srdečne blahoželáme!

  • Biblická olympiáda

    21.3.2024 sa v Starej Ľubovni konalo rímskokatolícke dekanátne kolo Biblickej olympiády. Z našej školy sa tejto súťaže zúčastnili: Ján Gondek, Miriam Gondeková, Viktória Borovská a získali 2. miesto. Spoločnou témou čítaných kníh bolo: Vytrvalosť vo viere (Genezis, Daniel, Ján Ž 27).

     

    21.3.2024 sa uskutočnilo kolo Biblickej olympiády v Kamienke (gréckokatolícke). Súťažilo sa v troch kategóriách. Našu školu reprezentovali za kategóriu 1. a 2. ročník Maxim Petrišin, Juraj Labovský a Viliam Paluba, v ktorej obsadili 2. miesto.

    V kategórii 3. a 4. ročník sa zúčastnili Oliver Paluba, Patrik Kočemba a Patrik Zavacký, Katarína Hrebíková, Paulína Petrišinová, Jakub Kužoň, kde získali 3. a 5. miesto. Poslednú kategóriu 5. - 9. ročník reprezentovali Barbora Závacká, Natália Kužoňová a Lukáš Jurščák, ktorí obsadili 4. miesto.

    Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili Biblickej olympiády a tak reprezentovali našu školu a farnosť.

  • Pasovanie prvákov za "ČITATEĽOV"

    20.3.2024 sa uskutočnil zápis za členov obecnej knižnice - pasovanie PRVÁKOV za ČITATEĽOV. Títo najmladší školáci si už budú môcť chodiť sami vymieňať knihy na čítanie, keďže už poznajú skoro celú abecedu.

    Spoločne so žiakmi 2.,3., a 4. ročníka si pozreli aj nové knihy, ktoré nám predstavila pani knihovníčka. Žiaci si potom vybrali domov na čítanie knihy podľa vlastného záujmu. Čítanie je obohatením nielen pri príležitosti Marec - mesiac kníh, ale aj počas celého roka. Veď KNIHA je NAJLEPŠÍ PRIATEĽ ČLOVEKA.

    O poučný a zábavný čas v knižnici sa postarala pani knihovníčka Kaminská a pán Jendrichovský.

  • OZNAM

    Z dôvodu celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra (Testovanie 9 – 2024) udeľujem na deň 20.3.2024 (streda) riaditeľské voľno žiakom 5.-8. ročníka.

    Mgr. Jozef Abrahamovský

    riaditeľ školy

  • Stolný tenis - okresné kolo žiačok

    15.3.2024 sa naše žiačky 8. a 9. ročníka Barbora Gvozdiaková, Laura Gluchmanová, Viktória Borovská a Karin Hadidomová zúčastnili Okresného kola stolného tenisu žiačok ZŠ v Starej Ľubovni, kde obsadili krásne 2.miesto. Srdečne blahoželáme!

  • Kreatívne poobedie

    14.3.2024 sa na našej škole konalo kreatívne poobedie - akrylová maľba na plátno. Tejto aktivity sa žiaci 5.-9.ročníka zúčastnili dobrovoľne, témou bola príroda a vopred si prezreli video techniky maľby na plátno akrylovými farbami. S nadšením sa pustili do svojich výtvorov, ktorými očarili nielen nás učiteľov, ale aj  samých seba. Veď posúďte sami!

  • Cesta za dobrodružstvom alebo návšteva knižnice s najmenšími

    MAREC – MESIAC KNÍH priam volá po stretnutí s knihou...a kde nájsť tu najlepšiu učebňu plnú zážitkov? Predsa v knižnici !

    15.marec  škôlkarom priniesol dopoludnie v obecnej knižnici . S p.knihovníčkou  nazreli do tajomstiev - prečo práve tento mesiac patrí knihám, ako s knihami zaobchádzať, ako sa môže knižka ocitnúť u nich doma  a iné zaujímavosti. Na deti čakali leporelá, obrázkové knihy či knihy s jednoduchými textami, do ktorých s veľkým záujmom a nadšením nazreli. A čo deti priniesli do knižnice? Knihy? Nie, neboli to knihy na výmenu, ale zásobník básničiek, ktoré sa z kníh naučili. Pri odchode ich čakala sladká odmena :-)

    Doprajme deťom stretnutia s knihou, s rozprávkou...majú hodnotu radostného detstva...

    V jednom zo svojich vyznaní básnik M. Rúfus povedal, že jeho detstvo bolo šťastné i preto, že v ňom nechýbala rozprávka. A to je prirodzené, že to, čo v detstve dostal, ako dospelý vrátil...

  • Stolný tenis - okresné kolo žiakov

    11.3.2024 sa naši žiaci 7. a 9. ročníka Rastislav Luberda, Michal Bartkovský, Peter Želonka a Ján Gondek zúčastnili Okresného kola v stolnom tenise žiakov ZŠ v Starej Ľubovni. Výhru si síce domov nepriniesli, ale sú bohatší o skúsenosti z dobrej hry.

  • Súťaže - školské kolá

    7.3.2024 - úspešnými riešiteľmi školského kola biologickej olympiády v kategórii Zvieratá vo vode a v blízkosti vôd sú Ján Gondek a Vanesa Kalatová, ktorí postupujú na okresné kolo.

     

    7.3.2024 - na okresnom kole dejepisnej olympiády so zameraním na hrady a zámky našu školu reprezentoval Ján Gondek.

     

    7.3.2024 - v školskom kole biblickej súťaže sa v kategórii 1.- 4.ročníka umiestnili na treťom mieste Maxim Petrišin, na druhom mieste Oliver Paluba a na prvom mieste Patrik Kočemba.

    V školskom kole biblickej olympiády gréckokatolíkov 5.- 9. ročníka sa na treťom mieste umiestila Barbora Gvozdiaková, na druhom mieste Ema Pješčáková a na prvom mieste Marko Gvozdiak.

    U rímskokatolíkov 5.- 9.ročník tretie miesto získal Ján Gondek, druhé miesto Viktória Borovská a prvé miesto Miriam Gondeková.

    7.3.2024 - sa vyhodnocovalo aj školské kolo v stolnom tenise, ktoré malo pomerne vysokú účasť, ale z víťazstva sa nakoniec tešili Barbora Gvozdiaková, Karin Hadidomová a Michal Bartkovský.

    Všetkým blahoželáme!

     

  • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

    Dňa 6. a 7.3.2024 sa na našej škole uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnilo sa jej spolu 17 žiakov od 2. - 8. ročníka vo všetkých troch kategóriách. Svojím vystúpením nám pripravili nádherný umelecký zážitok, za ktorý boli odmenení. Na okresnom kole nás bude reprezentovať žiak 4. ročníka Oliver Paluba.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Veľký Lipník
    Veľký Lipník 45, 06533
  • +421 052 4282521

Fotogaléria